Vedtagelse af en lov

Vedtagelse af en lov

 

En lov skal være gennemarbejdet, inden den bliver vedtaget. Det er ikke så lige til, som mange måske tror, for et lovforslag skal behandles tre gange, inden det kan vedtages i Folketinget.

Det hele starter med, at der skal laves et lovforslag, der både består i en udformning af loven, men også lovens forarbejder, hvor der nærmere redegøres for de regler, der ønskes vedtaget.

Et stort og langt arbejde

Alle i Folketinget kan fremsætte lovforslag, men helt naturligt er det som regel de siddende regeringspartier, der fremsætter langt flest af dem.

Alle lovforslag er offentligt tilgængelige, så er der et område, du har en særlig interesse i, så er det muligt at følge med hele vejen fra start til slut.

Desuden er der som regel flere ministerier med i arbejdet, hvor især Justitsministeriets lovkontor har en stor rolle hele vejen igennem.

Der er sikkerhed for lovgivningen

De mange behandlinger sikrer, at eventuelle problemer kan fjernes. Det sikrer også, at der kan nå at komme ændringer med, inden loven vedtages. Mange gange kræver et parti en eller flere ændringer i forbindelse med et lovforslag, og de ændringer kan så medføre, at det pågældende parti efterfølgende vil stemme for lovforslaget, når det når så langt.

kingcabs