Findes der drengefarver og pigefarver?

Findes der drengefarver og pigefarver?

I de seneste år har vi oplevet et stigende oprør mod opdeling af pigefarver og drengefarver, men findes der egentligt farver til drenge og farver til piger? Det tænker du måske, at der gør, men vidste du, at lyserød engang var en drengefarve? Den debat kigger vi på i dag.

Ifølge forfatteren Jo Paolette var lyserød en drengefarve for ca. 100 år siden. Dengang signalerede farven et aktivt aspekt, som passede bedst til drengenes stærke og bestemte væremåde. På samme tid blev den blå farve anset som værende en himmelsk og passiv farve, der passede perfekt til sarte piger.

Vi skal frem til 1940’erne, hvor farverne begyndte at skifte plads og blå blev lidt efter lidt til en drengefarve, mens den lyserøde farve blev til en pigefarve. Dog var det først engang i firserne, at alle stort set mente, at pigerne skulle gå i lyserødt og drengene skulle gå i blåt.

Nu til dags bliver tingene taget op til debat. Det oplevede vi fx for nylig, da arrangørerne af Copenhagen Marathon havnede i en shitstorm, da de offentliggjorde rosa løbetrøjer til kvinderne og lysegrå løbetrøjer til mændene.

Er drengefarver og pigefarver negative?

Men behøver det at være negativt, at der findes drengefarver og pigefarver? Eller er det blot et faktum, som vi ikke kan komme udenom? Ifølge en undersøgelse af Newcastle University https findes der drengefarver og pigefarver.

Det britiske universitet spurgte testpersoner fra England og Kina om, hvilke farver de foretrak, da de blev vist forskellige billeder, og der var en klar tendens til, at mændene foretrak de blå nuancer, mens kvinderne havde tendens til at vælge de røde nuancer. Her mener forskerne, at det skyldes en kulturel arv, og derfor spørger vi os selv, om det blot er et faktum, at der er drengefarver og pigefarver, fordi vi er vokset op med den tilgang?

Ifølge børnepsykolog Grethe Kragh-Müller er det som udgangspunkt ikke slemt, at der findes kønsopdelte farver, så længe barnet får mulighed for at udvikle både maskuline og feminine sider af sig selv. Her handler det mest af alt om at give barnet frie tøjler til at vælge tøj fra tøjbutikker som fx Kids Brand Store i lige den farve, han/hun foretrækker i stedet for at afholde drenge fra at gå i lyserødt.

Herefter handler det om, at de voksne hjælper med at gøre op med kønsroller som de fx gør i Børneunivers Nord i Fjelstrup. Her træder pædagogerne ind, hvis en dreng bliver grinet af, fordi han har en lyserød trøje på. Pædagogerne spørger da børnene om, hvorfor de synes, at det er sjovt, at fx Kasper har en lyserød bluse på og hjælper børnene med at forstå, at der ikke findes rigtigt og forkert, når det kommer til valg af farver.

kingcabs