De fire gamle partier

De fire gamle partier

 

Når du skal stemme til et valg, så vil du opdage, at der bliver brugt godt af alfabetets bogstaver til alle de partier, der stiller op. Ved siden af dem, der finder du alle løsgængerne, der stiller op uafhængigt af hinanden.

Sådan har det ikke været alle dage, for der var en gang hvor der kun var fire politiske partier i hele landet. Reelt startede det med et enkelt, og så kom de tre andre til.

De fire gamle partier

Det hele startede omkring 1870, hvor partierne tog egentlig form, men på baggrund af allerede eksisterende tanker og ideologier. Det var på dette tidspunkt Højre, der senere og stadig er kendt som Det Konservative Folkeparti, et Forenede Venstre, der i dag hedder Venstre, og Socialdemokratiet. Den unge i denne fine klub er Det Radikale Venstre, der er en udbryder fra Venstre fra 1905.

Det udgør de klassiske partier i dansk politik, og de havde den gang hver deres kernevælgere.

Højre repræsenterede godsejere og borgere, venstre bønderne, socialdemokratiet arbejderne og de radikale husmændene.

De nye

Siden hen er mange kommet til. Flere som udbrydere fra det etablerede, og flere af dem har på den ene eller den anden måde bidt sig fast i dansk politik i kortere eller længere perioder.

Fremskridtspartiet stormede frem i 1973, og Dansk Folkeparti er udbrydere fra dette parti. De så dagens lys i 1995. Centrum-Demokraterne brød ud fra Socialdemokratiet, og Erhard Jakobsen fik rigtig meget ud af lige dette.

Socialistisk Folkeparti er endnu en udbryder, der stadig er at finde i Folketinget, og det samme er Liberal Alliance, der er udbrydere fra de radikale.

En anden tilgang er Alternativet, der har samlet medlemmer omkring deres formand med det formål at se politik på en ny måde.

kingcabs